صفحه خبری جوانان امروز – کوفی عنان دبیر کل سابق سازمان ملل متحد درگذشت . عنان یکی از برجستهترین دیپلماتهای آفریقا بود که خدمات و فعالیتهای ارزنده ای برای صلح جهانی انجام داد. وی اشغال عراق را توسط نظامیان امریکا و اروپا غیر قانونی خوانده بود.
کوفی عنان زاده کشور گانا بود،وی در بین سالهای ۱۹۹۷ تا۲۰۰۶دبیر کل سازمان ملل متحد بود، در سال ۲۰۰۱به پاس خدمات بشردوستانه وی و سازمان ملل جایزه صلح نوبل را دریافت نمود.
در ساعات گذشته پیام های تسلیت از سوی رهبران و سیاستمداران جهان به سازمان ملل و مردم گانا و خانواده کوفی عنان ارسال شده است.
کوفی عنان، مردی که یکی از برجسته ترین دیپلماتهای جهان شد، در یک مدرسه شبانه روزی در غرب آفریقا بود که مهمترین درس زندگی خود را آموخت.
کوفی عنان بعدها این درس را چنین توصیف کرد: » درد و رنج دریک گوشه جهان، به مردمان تمامی جهان مربوط می شود.»
به نظرمی رسد که این درس، به انگیزه مهم کوفی عنان درتمام دوران زندگیش تبدیل شد.
او در مواجهه با تمامی بحرانهای جهان، اعم از گسترش ویروس اچ آی وی و جنگ عراق و اخیرا هم تغییرات آب و هوا، نقش مهمی به عهده داشت.
فعالیت های بشردوستانه کوفی عنان جایزه صلح نوبل را ازآن او کرد؛ گرچه انتقادات زیادی را نیز به همراه داشت.
کوفی عنان نخستین دبیرکل سیاه پوست سازمان ملل متحد بود که طی سال ها فعالیت در این سازمان، یکی از برجسته ترین دیپلمات های تاریخ مدرن شد.
در دسامبر ۲۰۰۶، کوفی عنان در سن ۷۰ سالگی که برای بسیاری زمان دست کشیدن از کارو استراحت است، از مقام خود کناره گیری کرد.
کوفی عنان و همسردومش ،نان ماری لاگرگرن، وکیل سوئدی که در سال ۱۹۸۴ با او ازدواج کرده بود، تصمیم گرفتند برای یک تعطیلات شش ماهه به ایتالیا بروند.
روزنامه گاردین درگزارشی نوشت: «در ایتالیا کوفی عنان که حوصله اش سررفته بود تصمیم گرفت که در اطراف گشتی بزند و روزنامه بخرد، اما گروهی در اطراف او حلقه زدند و ازو امضا خواستند. متاسفانه کوفی عنان را با مورگان فریمن، هنرپیشه معروف آمریکایی، اشتباه گرفته بودند.»
به نوشته گاردین: «کوفی عنان که نمی خواست آنها را نومید کند، به عنوان مورگان فریمن، بازیگر و کارگردان آمریکایی، به آنها امضا داد و فورا ازآنجا گریخت.»
کوفی عنان که به سرعت از بازنشستگی خسته شده بود، در سال ۲۰۰۷ نهادی را به نام خود و برای تلاش در جهت عمران، امنیت و صلح تشکیل داد.
یک سال پس از آن، یکی از موفق ترین ماموریت های دیپلماتیک خود را به انجام رساند.
او به عنوان میانجی توانست بین رایلا اُدینگا، رهبر حزب مخالف کنیا و موای کیباکی، رئیس جمهورپیشین موافتنامه تقسیم قدرت را به امضا برساند و به خشونت هایی که پس از انتخابات به کشته شدن هزار نفرو فرار۳۰۰ هزار نفراز خانه و کاشانه خود منجرشده بود، پایان دهد.
آقای عنان در سال ۲۰۱۲ هم، به عنوان نماینده ویژه مشترک سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب برای پایان دادن به جنگ در سوریه انتخاب شد.
سال بعد، کوفی عنان به عنوان رئیس گروه موسوم به «عقلای صلح» انتخاب شد که نلسون ماندلا آن بنیانگذار آن بود.
این گروه متشکل از رهبران پیشین جهان است که برای برقراری صلح و حقوق بشرتلاش می کنند.
چهارسال بعد، آنگ سان سوچی که عملا رهبری میانمار را به دست دارد، از کوفی عنان خواست تا رهبری یک کمیسیون مستقل تحقیق را در مورد بحران مسلمانان روهینگیا در کشورش به عهده بگیرد.
آقای عنان همچنین، در زمینه مسائلی مانند تغییرات آب و هوا فعالیت می کرد و از منتقدان سرسخت «رهبران خود پسندی بود که عقیده دارند که باید بدرخشند».
خلاصه زندگی کوفی عنان
- ۱۹۳۸: در شهر کوماسی که اکنون دومین شهر بزرگ غنا است به دنیا آمد.
- ۱۹۶۲: فعالیت در دفتر سازمان ملل متحد در ژنو سوئیس را آغاز کرد.
- ۱۹۶۵: با تیتی آلاکیجا ازدواج کرد. حاصل این ازدواج یک پسر و یک دختر است.
- ۱۹۸۴: با نانه ماریا لاگرگن، یک سال پس از جدایی از همسر سابق، ازدواج کرد.
- ۱۹۹۱: خواهر دو قلویش درگذشت.
- ۱۹۹۳: رئیس عملیات صلحبانی سازمان ملل متحد شد.
- ۱۹۹۷: هفتمین دبیرکل سازمان ملل متحد شد.
- ۲۰۰۱: مجددا دبیرکل سازمان ملل و همچنین برنده جایزه صلح نوبل شد.
- ۲۰۰۶: پس از ده سال از دبیرکلی سازمان ملل متحد کنار رفت.
- ۲۰۱۲: رئیس گروه «عقلای صلح» شد که یک گروه حقوق بشری و مدافع صلح است.