ترامپ حاضر شده بدون هیچ پیش شرطی با سران نظام آخوندی وارد گفتگو شود؟!
نوشته -خاطره نورشید
ترامپ شخصیتی متغییر و مردی که هر لحظه می تواند براحتی و بدون قید و بندهای بین المللی و حتی بدون رعایت مفاد قانون اساسی کشورش سیاست و جهتش را تغییر دهد ، به عبارتی مردی که بیشتر از منظر یک تاجر نگرش های سیاسی خود را با دنیا تنظیم می کند و اهمیتی به سیاست هاو روابط بین المللی نمی دهد ولو با متحدین امریکا
روز دوشنبه سی ام ماه ژوئیه مصادف با هشتم امرداد ، دانولد ترامپ در یک جلسه مطبوعاتی مشترک با نخستوزیر ایتالیا در پاسخ به یک خبرنگار که پرسید، چگونه میتوان تنشها با ایران را کاهش داد گفت: البته که حاضرم با آنها ملاقات کنم. هر وقت که بخواهند. نمیدانم آنها آمادهاند یا نه. هیچ پیششرطی نداریم. این هم برای آنها [ایران] و هم برای دنیا خوب است.
او همچنین توافق اتمی با ایران (برجام) را «مضحک» خواند و همه کشورها را تشویق کرد که برای توقف «فعالیتهای شرورانه ایران» این کشور را تحت فشار بگذارند.
ترامپ گفت: این کار را از موضع قدرت یا ضعف انجام نمیدهم. فکر میکنم ملاقات کردن کار مناسبی است.
بلافاصله پس از این اقدام غیر مترقبه آقای ترامپ وزیر امور خارجه با توئیتی اعلام کرد که این گفتگو منوط به پیش شرط هائی است که قبلا اعلام شده است ، وی در اینمورد افزود : اگر ایرانیها [طرف ایرانی] برای تغییرات اساسی در رفتار با مردمشان از خود تعهد نشان داده و رفتار مخربشان را کاهش دهند میتوانند توافقی هستهای را بپذیرند که واقعا از گسترش سلاحهای اتمی جلوگیری میکند، آنگاه رئیسجمهور گفته که آماده است بنشیند و با آنها گفتوگو کند.
و یاگزارش ها حاکی از آن بود که واکنش های دیگری به این گفته آقای ترامپ در امریکا بوجود آمد بطور مثال: گرت مارکی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا بعد از سخنان ترامپ گفت، تا زمانی که تهران در سیاست خود «تغییراتی ملموس و پایدار» نشان ندهد ایالات متحده هیچ تحریمی را بر نخواهد داشت و روابط دیپلماتیک و تجاری را نیز احیا نخواهد کرد.
و یا واکنش جمهوری خواهان و دمکراتهای کنگره آمریکا متفاوت بود. دیان فایناشتاین، سناتور دمکرات از ایالت کالیفرنیا به گزارشگران گفته است: «من واقعا فکر میکنم این ایده خوبی بود.»
باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا از جبهه جمهوریخواهان این اظهارات را «خوب» توصیف کرد، اما به این شرط که رهبران ایران مایل به گفتوگو در این مورد باشند که میخواهند «کشوری عادی در آینده باشند.»
سناتور دمکرات باب ممندز با اشاره به رخداد و دیدار مشابه بدون پیش شرط ترامپ با کیم جونگ اون اشاره کرده که حاصل آن دیدار از رهبر کره شمالی در حقیقت یک دولتمرد مشروع به تصویر کشیده در حالیکه تا چندی پیش کیم جونگ در رده منفورترین و دیکتاتورترین چهره های بین المللی بود.
از همه این واکنش ها هم که بگذریم به بازتاب این خبر در رسانه های داخلی و سران رژیم باید پرداخت ، که چهره حق به جانبی گرفته و حال آنها هستند که چند بنظر می خواهند چند پیش شرط برای این گفتگوهای احتمالی مطرح کنند ، با اینکه هنوز هیچیک از مقام های ارشد نظام ج اسلامی اظهار نظری در اینمورد نکرده اند ولی حمید ابوطالبی، معاون سیاسی دفتر حسن روحانی، رئیسجمهور ایران در توییتی در حساب کاربری خود نوشت: احترام به ملت بزرگ ایران، کاهش خصومتها و بازگشت آمریکا به برجام، هموارکننده مسیر سنگلاخ کنونی است.
» به عبارتی این گفته های معاون سیاسی حسن روحانی را شاید بتوان به عنوان پیش شرط های ج اسلامی قلمداد کرد، و بسیار جالب است که ماهرانه در مورد احترام به ملت بزرگ ایران»سحن به میان آورده اند تا بتوانند بدین طریق حس ملی گرائی مردم را به میدان کارزار وارد کرده و به عبارتی احساسات ملی مردم را جریحه دار کنند.
نظر پوتین در مورد برجام و خروج امریکا از آن
درست در روز جمعه (۲۵ مه / ۴ خرداد) رئیس جمهوری روسیه در همایش بینالمللی اقتصادی سن پترزبورگ در باره برخی مسائل حاد سیاسی روز، از جمله برجام سخن گفت. ولادیمیر پوتین ضمن ابراز مخالفت خود با خروج ایالات متحده از توافق هستهای اظهار داشت که دونالد ترامپ هنوز باب مذاکره با ایران را نبسته است.
او با اشاره به تلاشهای دولت باراک اوباما برای رسیدن به توافق هستهای با جمهوری اسلامی گفت، اگر قرار باشد که هر چهار سال یکبار در توافقهای بینالمللی تجدید نظر شود، اعتماد برای بستن توافقنامهها در آینده از بین خواهد رفت.
پس از آن پوتین و ترامپ دیداری داشتند در هلسینکی در شانزدهم ماه ژوئیه ، درست دو هفته پیش و حال پیشنهاد مذاکره از سوی ترامپ بدون پیش شرط تا چه حد می تواند نتیجه دست آورد گفتگوهای این دو در هلسینکی را در بر داشته باشد خود سوالی است قابل توجه .
همانطوریکه در خبرها مشخص بود بنیامین نتانیاهو همواره در دیدارها و گفتگو هائی که به بهانه شرکت در بازیهای جام جهانی در روسیه بود ، در پی ایجاد مخرج مشترکی بین منافع اسرائیل ، امریکا با روسیه در مورد ج اسلامی برآمده و سعی داشت که در یارکشی روسیه را نیز در کنار خود داشته باشد، حتی از روسیه کمک خواست که بستری برای خروج نیروهای سپاه از سوریه خصوصا بلندی های جولان را فراهم آورد.
حال اینکه روسیه معتقد است که لغو کامل برجام به زیان امنیت اسرائیل است یا به نفع آن؟ او هشدار داد که در صورت خروج ایران از برجام، شفافیت برنامه هستهای این کشور از بین خواهد رفت و این برای امنیت و ثبات در منطقه، بهویژه برای اسرائیل خطرناک خواهد بود.
نتیجه گیری
گرچه هنوز خیلی زود است برای نتیجه گیری در موردبازتاب این پیشنهاد از سوی آقای ترامپ ، اما بنظر می رسد که یکبار دیگر ملت ایران و حقوق مشروع آنها هیچ انگاشته شده و کشورهای غربی و امریکا در فکردادن یک فرصت دیگر چند ساله به رژیم ج اسلامی هستند ، پرچه در هفته های گذشته با فشارهای امریکا و ایجاد تنش در بازار نفت ایران توانسته آسیب های جدی به بدنه اقتصاد بیمار جامعه ایران وارد سازد ولی بنظر به همین مقدار بسنده کرده و امید بر آن دارند که آخوندهای فرصت طلب از این موقعیت استفاده و دست دوستی را که امریکا بسوی انها دراز کرده بگیرند برای ادامه بقای خود ، ولو اینکه در این میان مجبور به قبول برخی مسائل بشوند از قبیل آزاد کردن چند زندانی و یا دادن برخی آزادی های اجتماعی و رسانه ای به مردم ایران ، البته بشرط آنکه طرفداران بیت رهبری در این راه سنگ اندازی نکنند .
اما آنچیزیکه حائز اهمیت است ، عدم تمایل دولت ترامپ به براندازی رژیم و شاید این سیلی محکمی باشد بگوش طرفداران ایرانی او که از بدو بروی کار آمدن او و یا حتی پیشتر از آن در دوران فعالیت های انتخاباتی اش از او حمایت کرده و حتی به او رای دادند، و در مقایسه ترامپ را دوست مردم ایران برشمردند حال آنکه باراک اوباما را یک خائن که به استمرار نظام آخوندی- حال باید منتظر ماند و عواقب این پیشقدم شدن ترامپ با سران رژیم را دید