– صفحه خبری جوانان امروز – در سال های اخیر ما شاهد به قدرت رسیدن احزاب نئو ناسیونالیست در اروپا هستیم، این امر می تواند تهدیدی شدید برای دمکراسی در غرب محسوب شده و حضور خارجیان را با خطری جدی روبرو سازد. دبیرکل شورای اروپا در گزارش سالانه خود، دمکراسی و حقوق بشر در اروپا را در معرض خطرات ناشی از رشد پوپولیسم و ناسیونالیسم دیده و نسبت به تهدید حقوق شهروندی هشدار داده است.
توربیورن یاگلاند روز چهارشنبه (۲۷ آوریل/۸ اردیبهشت) در گزارش سال ۲۰۱۵ این شورا نوشت که اروپا در حال حاضر با مشکلاتی جدی مواجه است. به اعتقاد او حملات تروریستی اخیر، شوک بزرگی به جوامع اروپایی وارد کردهاند و فقدان هماهنگی کافی در سیاست پناهجویی نیز به هرج و مرج در مرزها منجر شدهاند.
وی هشدار داده که این وضعیت، بسترهای ایدهال و مطلوب را برای ملیگرایی و خارجیستیزی فراهم میسازد. به زعم او، این گروهها خواهند کوشید که از شرایط موجود برای اهداف و مقاصد پوپولیستی و ناسیونالیستی بهرهبرداری کنند.
یاگلاند در گزارش سالانه خود یادآوری کرده که همزمان، اعتماد شهروندان به نهادهای ملی و اروپایی و یا احزاب سنتی از دست رفته و این پیامدی «بس نگران کننده» است.
دبیرکل شورای اروپا پیروزی حزب دست راستی «اف پی او» در نخستین دور انتخابات ریاست جمهوری اتریش را نمونهای از گرایشهای پوپولیستی دانسته است. او در استراسبورگ به خبرنگاران گفت: «این روندی است که ما در بسیار کشورها مشاهده میکنیم.»
این سیاستمدار نروژی افزود موفقیت حزب افراطی «آلترناتیو برای آلمان» شاهدی دیگر از چنین مدعایی است. او سخنان رهبران این حزب را که میگویند اسلام با قانون اساسی آلمان قابل تجمیع نیست، «بسیار تندروانه» ارزیابی کرد.
«
گزارش یاگلاند در ۱۱۲ صفحه تهیه شده و در آن از گرایش برخی کشورها انتقاد میشود که در واکنش به حملات تروریستی اخیر، قوانین جدیدی در محدود کردن حقوق اساسی وضع کردهاند.
دبیرکل شورای اروپا میگوید این محدودیتها در مورد آزادی بیان، حق تجمع و یا حق حریم خصوصی نیز صدق میکند. او هشدار داد که چنین وضعیتی نه تنها قابل قبول نیست بلکه خطرناک است. یاگلند همچنین یادآوری کرده که این وضع بدتر میشود اگر جوامع اروپایی از ارزشهای دمکراتیک خود دفاع نکنند: «اروپا در شرایط خطیری قرار دارد.»
گزارش سالانه رئیس شورای اروپا بر این نکته نیز انگشت میگذارد که در سال ۲۰۱۵، وضعیت رسانهها در بسیاری کشورهای اروپایی بدتر شده است. در این زمینه اشاره شده که تقریبا در نیمی از ۴۷ کشور عضو شورای اروپا، روزنامهنگاران در قبال حملات مختلف از هر نوع، مصونیت کافی ندارند.
در ادامه وی می افزاید که حتی در «دمکراسیهای تثبیت شده» نیز نمایندگان رسانهها پیوسته به خاطر مواردی چون «افترا» با خطر تشکیل پرونده روبرو میشوند.
در بخش دیگری از این گزارش از تمایل به تشدید نظارت بر شهروندان ابراز نگرانی شده است. یاگلاند اعلام کرد که فعالیتهایی از سوی شورای اروپا صورت گرفته و سازمان کشورهای «پان اروپا» قصد دارد تا پایان سال ۲۰۱۶، پیشنهادهایی برای تهیه یک دستورالعمل بینالمللی برای مقابله با گسترش نظارت بر شهروندان ارائه دهد.
باید خاطر نشان کرد که جنگ پنج ساله سوریه که به آوارگی بیش از سه و نیم میلیون سوریه ای انجامیده و سیاست های غلط ترکیه و اردن و برخی کشورهای پناهجو پذیر و ندادن امکانات زندگی مناسب و برخوردار نبودن پناهجویان در این کشورها از حقوق پناهجوئی شان و نداشتن امکانات زندگی باعث هجوم بی رویه این آوارگان بسوی کشورهای اتحادیه اروپا شده است،این در حالی است که سازمان ملل طبق تعهدات خود به نسبت هر پناهجو حداقل امکانات زندگی و معیشتی را به کشورهای مورد بحث بصورت سرانه می پردازد که این پرداختی ها به هیچوجه به دست پناهجویان نرسیده و خود عاملی شده است تا آوارگان توشه مالی خود را صرف رسیدن به کشورهای اروپائی می کنند به امید دست یابی به یک زندگی بدور از نگرانی و تشویش.
از سوئی مشکلات اقتصادی و بیکاری که در سال های اخیر در دنیا بوجود آمده که این امر شامل اروپا هم می شود، مردم اروپا را از حضور بیشمار پناهجویان به فکر واداشته و اینکه مالیات دهندگان در اروپا هم از حضور شمار بالای پناهجو در کشورهای متبوع خود راضی بنظر نمی رسند.
بهروز فرشاد آریا – کارشناس خبری و فعال سیاسی