مشارکت سوریه و ایران و مداخله نظامی در سوریه
با توجه به اهمیت این مسئله که ایران اکنون در دورانی بسر می برد که به هیچ وجه نمی تواند کوچکترین اقدامی خارج از قطعنامه های مصوب شورای امنیت انجام دهد چون با این کار سرنوشت توافقنامه هسته ای وین و رفع تحریم های مالی را بخطر خواهد انداخت، همچنان سپاه پاسدارن بطور بسیار علنی در داخل سوریه به جنگ می پردازند و با کمک همپای سیاسی خود در منطقه یعنی روسیه به کشتار مخالفان بشار اسد ( گروه داعش ) می زنند .
در عین حال ایران در انتظار بدست آوردن میلیارد ها دلار از پول های بلوکه شده ایران از سویی کشور های خارجی بسر می برد.
در بخشی از قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت سازمان ملل متحد که درچارچوب برنامه هسته ای ایران در نهم ژوئن 2010 میلادی به تصویب این شورا رسیده است تمامی کشورها میبایست از انتقال هرگونه تانک، خودروهای زرهی، هواپیماهای جنگی، هلیکوپترهای تهاجمی، توپخانه کالیبر بالا، کشتیهای نظامی، موشک و سیستمها و قطعات مرتبط با آنها به ایران خودداری کنند. لازم به توضیح است که در این قطعنامه پیش بینی شده است که اگر ایران تمام فعالیتهای مرتبط با غنیسازی و بازفرآوری خود را متوقف کند، این قطعنامه به حالت تعلیق در خواهد آمد.
اما پس از توافقنامه وین بخشی از تحریم های نظامی علیه ایران باقی ماندند؛ در زمینه سلاح و تجهیزات نظامی این تحریم ها به مدت پنج سال تمدید شدند و در زمینه منع فعالیتهای ایران در خصوص تولید موشک های بالستیک با توانایی حمل کلاهک هسته ای این تحریم ها به مدت هفت سال دیگر ادامه خواهند داشت.
. در این قطعنامه تنها اشاره به منع فعالیتهای ایران در خصوص تولید موشک های بالستیک با توانایی حمل کلاهک هسته ای شده است و در این بخش از قطعنامه پیش بینی جلوگیری از اقدام به پرتاب موشک های ایران دریک جنگ احتمالی با نیرو های تروریستی که خود کشور های غربی در مبارزه با آن ظاهراً درگیر می باشند، نشده است. اگر ایران بتواند با تفسیر این بخش از قطعنامه حتی بطور نمایشی چند موشک به مواضع تروریست های داعش در سوریه پرتاب کند بخوبی می تواند از مجازات های احتمالی در رابطه با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که هنوز برقرارند در امان باشد.
مشکل سیاسی
جمهوری اسلامی د رحالیکه بعد از پرتاب آزمایشی موشک » عماد » با واکنش های شدید اسرائیل، کشورهای عربی منطقه ،آمریکا و غرب روبرو شد. توانست با اشاره به ریز نویس های قطعنامه ژنو از اتهام اینکه مفاد قراداد را نقض کرده است خو را مبرا کند .
جمهوری اسلامی که در کنار روسیه در سوریه درگیر است به پشتیبانی از دولت روسیه دلگرم می باشد و به نظر می رسد دیرزمانی است که سرنوشت خود را با روس ها پیوند زده است.
پرسش این است: آیا جمهوری اسلامی در این ماجراجویی تازه موفق خواهد شد از حمایت خانواده های کشته شدگان برای ادامه دخالت ها در مسائل سوریه برخوردار شود یا اینکه خانواده های بسیاری از این کشته شدگان به مرور به نظام پشت کرده و به صف معترضین خواهند پیوست .
از سوئی نگرانی ها از این است که با حضور روسیه و اعلام چین برای حمایت از مواضع روسیه درسرکوب داعش و همینطور حضور ایران و حزب الله لبنان و اعتراضات شدیدالحن کشورهای غربی و نگرانی های اسرائیل از اقدام روسیه شاید منطقه را بسوی یک جنگ تمام عیار سوق دهد.
خاطره نورشید – نویسنده و تحلیل گر سیاسی