درخواست پناهندگی زوج جوان ایرانی، منتهی به پاسخ منفی از عالی ترین مرجع حقوقی سوئد شد

sweden

جوانان امروز – پس ازروی کار آمدن جمهوری اسلامی بسیاری از پناهندگان ایرانی از فشار های قوانین اسلامی جاری در کشور برای دلایل پناهندگی شان استفاده کردند، چون » زنای محصنه »  » سنگسار » » دگرباش بودن » و بطور کل مسائلی از این قبیل استفاده می کردند . اما به نظر می رسد که مراجع حقوقی پناهندگی اینروزها کمتر وقعی به این مسائل می گذارند …شاید به دلیل کثرت در پرونده ها و داستان های تکراری است که مقامات امور پناهندگان را مجبور کرده تا موارد بسیاری از این قبیل را بیش از این قبول نکند .

در دنباله پرونده یک زوج جوان را که «زنای محصنه»  عنوان اساس درخواست پناهندگی شان بوده و در نهایت ، منتهی به پاسخ منفی از عالی ترین مرجع حقوقی سوئد شده است را با هم مرور خواهیم کرد .

 farkhondeh akhtaryan

یک پرونده مهاجرتی از نقطه نظر حقوقی بسیار جالب توجه متعلق به یک زوج متقاضی پناهندگی ایرانی در سوئد، پس از گذشت نزدیک به چهار سال و مطرح شدن در تمامی مراجع حقوقی ممکن، منتهی به پاسخ منفی نهایی برای متقاضیان شده است.
زنی دارای همسر در ایران به مرد دیگری دل می بندد و در خفا با آن مرد رابطه جنسی برقرار می کند. عنوان حقوقی چنین رابطه ای در قوانین دادگستری ایران «زنای محصنه» تعریف شده که مجازات آن «سنگسار» است. این زن 38 ساله و مرد 32 ساله از ایران به سوئد می گریزند و با استناد به قوانین ایران در رابطه با رابطه جنسی خارج از ازدواج از دولت سوئد تقاضای پناهندگی سیاسی می کنند.
به نوشته روزنامه اکسپرسن چاپ استکهلم، فرخنده اختریان 38 ساله و مهدی توکلی 32 ساله که به دنبال دریافت پاسخ منفی به پرونده پناهندگی خود در سوئد در خطر اخراج به ایران قرار گرفته اند در پاییز سال 2011 به سوئد آمدند. آنها همچنین در سوئد صاحب یک دختر شده اند.
روزنامه اکسپرسن به نقل از این زوج می نویسد: « پدر فرخنده و اعضای خانواده او در ایران تهدید کرده اند که او را به قتل خواهند رساند و افرادی را جهت انجام این قتل به سوئد اعزام خواهند نمود.»
پلیس سوئد به این واسطه تجهیزات ویژه اعلام خطر سریع در اختیار این زوج قرار داده است.
فرخنده اختریان، به همراه همسر شرعی اش و دختری که در حال حاظر 17 ساله است در اصفهان زندگی می کردند. فرخنده خانه دار و همسرش دارای یک شرکت تهویه و تاسیسات ساختمان بوده است. مهدی توکلی نیز ساکن اصفهان بوده و در یک شرکت قفلهای تزئینی از طلا مشغول به کار بوده است.
فرخنده اختریان می گوید:  با مهدی یک روز در پیاده رو خیابان آشنا شدم، با هم صحبت کردیم و به او شماره تلفن خودم را دادم. پس از مدتی آشنایی، عاشق هم شدیم. یک روز که مهدی به منزل من آمد، همسایه ها از وجود مرد غریبه ای در خانه من آگاه شدند و به همسرم اطلاع دادند. پس از آن شوهرم اجازه خروج از منزل را به من نمی داد و بسیار شکاک شده بود. بعضی وقتها من را کتک میزد اما نه همیشه. در ایران مرد می تواند زن را رها کند اما زن باید دارای دلایل بسیار قوی باشد تا اجازه جدایی از شوهر را کسب کند.
فرخنده و مهدی در پاییز 2011 در ایران با پرداخت مبلغ 100 هزار کرون (حدود 50 میلیون تومان)به یک قاچاقچی از مرز زمینی به ترکیه فرار کرده و سپس به سوئد آمده اند.
رای دادگاه ایران در مورد فرخنده و مهدی پس از ورود انها به سوئد صادر شده است. در دادخواستی که علیه فرخنده در ایران تسلیم دادگاه شد آمده است که فرخنده علاوه بر خیانت به همسرش، مبلغ 14 میلیون تومان نیز از همسرش دزدیده است. بنا بر رای دادگاه ایران، از آنجایی که شاهدی و مدرکی جهت اثبات وجود رابطه جنسی مابین فرخنده و مهدی وجود نداشته است آن دو تنها بواسطه دارا بودن رابطه خارج از زناشویی هر کدام به 99 ضربه شلاق محکوم شدند و فرخنده اختریان علاوه بر این به جرم سرقت پول به 2 سال زندان و 74 ضربه شلاق  اضافه محکوم شده است.
اما فرخنده می گوید که از رابطه نا مشروعی که با مهدی داشته، بچه ای بدنیا آمده که خودش ثابت کننده جرم انها می شود و در ایران حکمش سنگسار است. همچنین اضافه می کند که اگر به ایران فرستاده شود سنگسار شده، مهدی زندانی می شود و دخترشان را به پرورشگاه کودکان بی سرپرست می فرستند.
مهدی توکلی نیز به گزارشگر اکسپرسن می گوید: در صورت برگشت ما این خانواده که دارد در اینجا به بقای خود ادامه می دهد از هم میپاشد. ما حتی در همینجا و در سوئد هم با سختی و ترس زندگی می کنیم. سه سال است که هر روز در خانه هستیم.به علت تهدید به مرگ پدر فرخنده، خانه مان را تعویض کردیم.

پاسخ منفی از اداره مهاجرت، دادگاه مهاجرت و دیوان عالی مهاجرت

پرونده در خواست پناهندگی این زوج از سوی اداره مهاجرت سوئد رد شده است. دادگاه مهاجرتی نیز تصمیم اداره مهاجرت را تایید کرده است و دیوان عالی مهاجرتی به عنوان عالی ترین مرجع رسیدگی به پرونده های مهاجرتی و پناهندگی در سوئد نیز از پذیرش پرونده خودداری ورزیده است که به معنی قوت اجرایی یافتن تصمیم دادگاه مهاجرت است.
در رای منفی اداره مهاجرت سوئد در رابطه با این پرونده آمده است:
مدارکی که به زبان بیگانه ارائه شده است، کپی هایی با کیفیت پایین هستند. به همین دلیل این مدارک، بدون توجه به محتوا، اهمیتی در بررسی نیاز فرخنده و مهدی به حمایت ندارند. اداره مهاجرت به همین دلیل این مدارک را برای ترجمه ارسال نکرده و معتقد است این پرونده به صورت فعلی خود قابل بررسی است.
اداره مهاجرت سوئد معمولاً در مواردی که به اصل بودن مدارک شک دارد از چنین جمله بندی استفاده می کند.
یوهانا موهلن سخنگوی مطبوعاتی اداره مهاجرت در پاسخ به پرسش اکسپرسن در این رابطه گفت که خود فرد متقاضی اقامت نیز می تواند در صورتی که مایل است مدارکش را برای ترجمه ارسال کند.

تاییدیه از سفارت ایران در استکهلم

ماریا رشیدی، فعال اجتماعی و موسس سازمان «حقوق زنان» که به کمک این زوج جوان شتافته و در گزارش منتشر شده توسط روزنامه اکسپرسن با وی گفتگو شده می گوید: همه مدارک اصل هستند. ما حتی به سفارت ایران در استکهلم رفتیم و یک گواهی جور کردیم که فرخنده شوهر دارد.

دادگاه اروپا تنها راه باقی مانده

با توجه به اینکه همه مراجع قانونی ممکن در سوئد به درخواست پناهندگی این زوج رسیدگی کرده، پاسخ منفی داده اند تنها راه باقی مانده ارجاع پرونده به دادگاه اروپاست. پروسه ای که شانس دریافت پاسخ مثبت در آن بسیار اندک و همچنین وقت گیر است و ممکن است سالها به طول بینجامد. فرخنده اختریان همچنین می گوید که مطرح کردن پرونده در دادگاه اروپا هزینه ای گران دارد.

منبع: استکهلمیان دات کام. 

با سپاس از توجه شما به این مطلب

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s

این سایت برای کاهش هرزنامه‌ها از ضدهرزنامه استفاده می‌کند. در مورد نحوه پردازش داده‌های دیدگاه خود بیشتر بدانید.