سوئد در گزارش تازهی سازمان عفو بینالملل، حقوق بشر ، در موارد متعددی مورد انتقاد قرار گرفته است.در گزارش این سازمان از جمله آمده است که کشور سوئد هنوز تعریف سازمان ملل در بارهی مفهوم شکنجه را وارد قوانین خود نکرده و همچنین با تفاهمنامههای سیاسی با کشورهای دیگر، پناهجویان را به کشورهایی که در آنجا شکنجه بسیار رایج است، اخراج میکند.
سازمان عفو بینالملل، امنستی گزارش وضعیت حقوق بشر در جهان را امروز منتشر کرد. در این گزارش تصویری بسیار تاریک از شرایط جهان ارایه شده و نوشته شده است که سال ۲۰۱۴، سالی شرمآور در زمینه حقوق بشر بوده است. در این گزارش آمده است که در حداقل بیست کشور جهان، جنگ و خونریزی در جریان است و مردم غیرنظامی قربانی اصلی این درگیریها هستند. سازمان عفو بینالملل با انتقاد از رفتار دولتهای جهان، تلاش برای دستیابی به صلح و رعایت حقوق بشر در جهان را ناکافی دانسته است.در این گزارش تقریبا هیچ کشوری نیست که نمره قبولی گرفته باشد.
یک بخش از این گزارش مربوط به وضعیت حقوق بشر در سوئد است. سازمان عفو بینالملل از سوئد انتقاد کرده است که مفهوم جهانی شکنجه را وارد قوانین حقوقی خود نکرده است. رفتار سوئد با پناهجویان یکی دیگر از موارد انتقاد از سوئد است. این سازمان در گزارش خود مینویسد که سوئد با توافقهای سیاسی که با دیگر کشورها برقرار کرده، پناهجویان اخراجی را به کشورهایی بازپس میفرستد که خطردستگیری و شکنجه آنها بسیار زیاد است.
مادلین سیدلیتز ازسازمان امنستی سوئد در گفتگو با بخش زبانهای رادیو سوئد میگوید: هنوز هیچ دولتی در سوئد نگفته که هرگز از روابط سیاسی و ضمانتها در اخراج پناهجویان استفاده نمیکند. در جریان اخراج آگیزا و الزاری به مصر این مساله را شاهد بودیم که سوئد به قول مصر در باره عدم شکنجه آنها اطمینان کرد، این درحالیست که چنین ضمانتی وجود نداشت. سوئد باید استفاده از ضمانتهای سیاسی در اخراج پناهندگان را قطع کند.
در ادامهی این گزارش آمده است که گروههای نژادپرست و نازیست در سوئد به صورت قانونی فعالیت دارند که به نظر امنستی بینالملل نگران کننده است. همچنین روش پلیس سوئد در رسیدگی به پروندههای تجاوزات جنسی مورد انتقاد سازمان عفو بینالملل قرار گرفته است. به نظر این سازمان در چنیدن پروندهی جنجالی، تجاوزکنندگان به بهانهی کافی نبودن مدرک از زیر بار مجازات فرار کردهاند. مادلین سیدلیتز از سازمان عفو بیالملل شاخه سوئد میگوید که آنچه ما شاهد هستیم، تفاوتهای آشکار در تعداد شکایت مربوط به تجاوزات جنسی و شمار افرادیست که واقعا به این جرم محکوم میشوند. باید به این تفاوت نگاه کرد و علت آن را بررسی کرد.
وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان افغانستان در یک نامهی رسمی به چندین کشور از جمله سوئد، خواستار شده که این کشورها اخراج پناهجویان افغان را تا برقراری پیماننامهای تازه در این زمینه متوقف کنند. گفتگوی رادیو سوئد با سید حسین عالمی بلخی وزیر امور مهاجرین و عودت کنندگان افغانستان. در این گفتگو آقای عالمی بلخی اظهار کردند که این کشور نمی تواند پناهجویان اخراجی را پذیرش کند و از کشورهای غربی خواست که تا با تنظیم قرادادی تازه، از اخراج پناهجویان افغان خودداری کنند. سید حسین عالمی بلخی وزیر امور مهاجرین و عودت کنندگان افغانستان در یک گفتگوی اختصاصی با بخش فارسی رادیو سوئد میگوید که دلیل این درخواست، زیرپاگذاشته شدن مفاد قرارداد توسط کشورهای غربی بوده است.
در این گفتگو عالمی بلخی به موافقت نامه ای که بین دولت افغانستان و کشورهائی از جمله سوئد و نروژ در رابطه با برگرداندن مهاجرینی که تقاضای پناهندگی دادند و قبول نشدند اشاره نمود. همینطور به چند نکته که در این توافق نامه وجود دارد، از جمله مهاجری که پناهندگی اش قبول نشده و اخراج میشوند؛ مربوط به مناطقی هستند که جزوء مناطق ناامن محسوب شده و دیگر اینکه زنان و اطفال نباید اخراج بشوند. اینها مواردی هست که در موافقت نامه تصریح شده است. در این اواخر ما شاهد این بودیم که بعضی کشورها از جمله نروژ، زن و اطفال را اخراج کردند که یک مورد را از فرودگاه کابل به نروژ بازپس فرستادیم، چون برخلاف موافقت نامه بود و همچنین افرادی رو اخراج کردند که منطقه آنها ناامن است و نمیتوانند به آنجا بروند. ما خواهشی که از این کشورها داریم این است که پناهجوها را اخراج نکنند تا با تجدید نظری در رابطه با موافقت نامه و براساس خود موافقت نامه که در آن ذکر شده که هریک از طرفین تفاهم نامه، می تواند خواستار تجدید نظر در موافقت نامه شود.
درادامه وی افزود : سال 2001 این موافقتنامه امضا شد و در آن زمان بیشتر مناطق امن بود و مشکلاتی در مناطق مورد بحث وجود نداشت و در حال حاضر عملیات طالبان گسترش پیدا کرده و در مناطق مختلف ناامنی بیش از گذشته وجود دارد. ما این نامه را به وزارت امور خارجه دادیم که به مجموعه کشورهایی که ما با آنها پروتکل داریم بفرستند از جمله این کشورها: سودئد، نروژ، هلند ، فرانسه و فکر می کنم بیشتر از ده کشور می باشد. همچنین بعضی از کشورهای همسایه مانند ایران و پاکستان و همپنین استرالیا که ما این نامه را فرستادیم.
عالمی بلخی در مورد امیدواری دولت افغانستان درپاسخ کشورهای مزبور به نامه ارسالی از طرف دولت مطبوع اش می گوید : ما مطابق متن خود موافقنامه از این کشورها خواستیم که در رابطه با تجدید نظر در مفاد موافقت نامه با هم مذاکره داشته باشیم. این چیزی است که از متن موافقت نامه هر دو طرف آن را قبول دارند و ما مطمئن هستیم که طبق ماده ای که به صراحت این حق را قائل شده برای تجدید نظر در مفاد تفاهم نامه برای دو طرف به ما جواب مثبت خواهند داد.
منبع: رادیو سوئد