نوشته : خاطره نورشید
بزودی حکم قصاص در مورد پدر شوهری که بروی عروس خود معصومه عطائی اسید پاشیده و موجب نابینائی وی از هر دو چشم شده است اجرا خواهد شد .
قصاص مجازاتی اسلامی شمرده می شود. منتقدان آن می گویند این مجازات علاوه بر آن که قضاوت را برعهده قربانی می گذارد و به این ترتیب اصل بی طرفی در قضاوت را مخدوش می کند، بلکه در صورتی که قربانی یا خانواده او به اجرای قصاص تن دهند از آنان نیز نوعی جانی یا قاتل ساخته می شود. اجرای مجازات قصاص یکی از نکات مورد انتقاد شدید مدافعان حقوق بشر است. با این حال حکومت اسلامی ایران آن را شرعی و بازگشت ناپذیر می داند.
اخیراً روزنامه بهار به دلیل چاپ مقاله ای با عنوان «امام؛ پیشوای سیاسی یا الگوی ایمانی؟» که در آن مجازات قصاص، غیر انسانی ذکر شده بود توقیف شد و علی اصغر غروی، نویسنده مقاله نیز در اصفهان به زندان افتاد.
با در نظر گرفتن رشد فزونی جنایات عمد ی در ایران و ناهنجارهای اجتماعی چون قمه کشی ، و یا اسید پاشی ، همچنان موضوع قصاص متهمین بسیار بهت آور است آن هم در قرن بیست و یکم .
روزنامه ها بطور روزانه از حوادث متعددی خبر می نویسند که آزار و اذیت و قتل زنان توسط همسر ، پدر و یا برادر کماکان در صدر اینگونه حوادث است … و همه متهمین خصوصأ پس از روی کار آمدن جمهوری اسلامی به خود حق می دهند که هر برخوردی را با زنان و یا دختران خود در خانواده انجام دهند و دست آخر در دفاعیه خود اعلام کنند » که از ناموس » خانواده دفاع می کردند چیزی که » شرع اسلام » هم آنان را مجاب نموده است .
یکی از این پرونده ها که اخیرأ مورد بحث است ، پرونده مردی است که با پاشیدن اسید به صورت عروس پیشینش او را از هردو چشم نابینا کرده، به قصاص چشم محکوم شد.
این مرد که با نام «حسین» از او یاد می شود، به خاطر جراحت هایی که بر اثر اسید پاشی بر بدن قربانی وارد آورده به پرداخت دیه وحبس محکوم شده است.
وکیل شاکی ، به خبرگزاری ایسنا، گفته است حسین، پدر شوهر سابق معصومه عطایی، و وکیل او، پیش تر، در دادگاهی در اصفهان که روز پنجم تا اسفندماه برگزار شد، ادعا کرده بودند که معصومه بینایی خود را از دست نداده و ادعای نابینایی او دروغ است.
در پی دفاعیات او از این قربانی اسید پاشی، دادگاه خواستار بررسی وضعیت بینایی معصومه شد و بر اساس گواهی پزشکان حاذق و بررسی قضات مشخص شد که قربانی از هردو چشم نابینا شده است.
در پی این امر، دادگاه برای متهم حکم قصاص چشم صادر کرد و در عین حال او را به خاطر جراحاتی که با پاشیدن اسید به بدن و صورت معصومه وارد آورده با نظر کارشناس به پرداخت دیه محکوم کرد.
او با این حال تاکید کرد که حکم صادر شده قطعی نیست و متهم ۲۰ روز وقت دارد تا اعتراض خودرا به دیوان عالی کشور تسلیم کند.
معصومه عطایی ۲۸ ساله، در ۱۱ شهریور سال ۱۳۸۹ به دلیل نپذیرفتن خواست پدر شوهر سابقش برای بازگشت به زندگی با پسر او، قربانی اسیدپاشی شد. معصومه گفته است که به دلیل کتک زدن و اعتیاد شوهرش از اوجدا شده بود و دادگاه حضانت از پسر کوچک آنان را به معصومه داده بود.
در پی درخواست های مکرر، پدر شوهر به بازگشت قربانی و ادامه زندگی با پسر متهم و سرباز زدن عروس از قبول ادامه زندگی ، پدر شوهر برای گرفتن انتقام با بهانه دادن هدیه ای برای نوه اش به دیدار عروس و نوه اش رفته و ظرف حاوی اسید را به روی عروس سابق اش پاشیده است.
طبق آمار رسمی کشور معمولا زنان قربانیان اسیدپاشی و یا خشونت هائی از این دست هستند. که عمدتأ توسط نزدیکان خود بدین شکل آسیب می بینند .
درخواست قصاص او بیش از دو سال پیش در دیوان عالی کشور تایید شده اما هنوز این حکم به اجرا درنیامده و در انتظار استیذان رئیس قوه قضائیه است.
سوال اینجاست که چرا به جای فرهنگ سازی و رعایت حقوق زنان در اجتماع از سوی دولت و مسئولین که خود می تواند الگوئی باشد برای مردم ، می بایست که به مردان این اجازه را بدهند که به دلایل شرعی و حفظ ناموس و از این قبیل محملات ، حق این را داشته باشند که هر گونه که می خواهند با زنان برخورد نمایند . دلیل همه این توحش نسبت به زنان در جوامع مذهبی ( خصوصأ اسلامی) فقط و فقط قوانین مذهبی است که این قدرت را به مردان می دهد تا آنگونه که می خواهند با زنان در خانواده و جامعه برخورد کنند .
شاید بهتر باشد برای جلوگیری از تکرار چنین جنایات و خشونت هائی علیه زنان ، به جای قصاص فرهنگ سازی شود . چرا که قصاص خود یک بخش دیگری از توحش مذهبی است که جامعه را بیمار می کند .