مردم خشمگین بختیاری در پی توهین به هویت قومی شان

download-131

  خاطره نورشید  

Untitled-1

پس از پخش قسمت دوم و سوم سریال » سرزمین کهن » به کارگردانی » کمال تبریزی » موج اعتراضات و خشم مردم بختیاری به سوی مسئولین صدا و سیمای جمهوری اسلامی و همینطور کارگردان این فیلم سرازیر شده و همه بر یک عقیده مشترک  بودند و آن اینکه به ایل بختیاری توهین شده است . 

کمال تبریزی در گفتگو با سینما پرس در مورد قیلم سریالی » سرزمین کهن » بسیار ناشیانه سعی در رفع و رجوع کردن مشکل نموده که خشم و انتقاد های بیشتری را در بر داشته است وی مدعی شده است : اسامی شخصیت‌های این سریال صرفا نام خانوادگی افراد است و اشاره‌ای به هیچ یک از اقوام غیور و دلاور کشور ندارد. کارگردان «سرزمین کهن» با اشاره به وقایع آنی داستان این سریال گفت: قهرمان اصلی سریال که نقش مهم و موثری در نهضت خرداد و همراهی با روحانیت و امام دارد،‌ از همین خانواده بختیاری است و قضاوت درباره شخصیت‌های مثبت و منفی این سریال به صبر و حوصله بیشتری احتیاج دارد.

طبیعتأ چنین توضیحی نه تنها قانع کننده نیست بلکه حرفه ای بودن کار او را به عنوان یک کارگردان به چالش می کشاند .

در فضای مجازی هم متوجه شدم که بسیاری به خود این اجازه را داده اند که توهین به اقوام بختیاری را با توهین به اقوام آذری پاسخگو شوند که این بسیار عملی نسنجیده و نا بخردانه است چرا که ما نمی بایست به این شیوه با مشکلات برخورد کنیم .

در اینکه به بختیاری ها توهین شده است شکی نیست ولی به نظر من توهین به هر ایرانی بدون در نظر گرفتن قومیت و یا مذهب و ….توهین به تمامی ایرانیان و همینطور هویت ملی ما است .

پس بیائید در نظر داشته باشیم در چنین شرایط حساس که همه ملت ایران به یک انسجام و اتحاد نیاز دارند تا در مقابل حکومت اشغالگری بنام » جمهوری اسلامی » ایستادگی کنند ، نگذاریم که فتنه این رژیم مردم ایران را به جان هم بیاندازد و ما شاهد دعوای ترک و فارس و لر و بختیاری باشیم و غاقل از این شویم که دشمن های اصلی ما همان صحنه گردانان این اختلافات قومی هستند .

به هر روی برای کندو کاشت در این مورد این سریال جنجال آفرین  من به شخصه هر چهار قسمت از سریال تلویزیونی را در کانال یوتیوپ دیده و به این نتیجه رسیدم که در این قیلم نه تنها به بختیاری ها توهین شده است بلکه به » رضا شاه کبیر » نیز با وقاحت توهین شده است .

متأسفانه فرهنگ توهین کردن در بسیاری از فیلم های تاریخی ساخته شده پس از انقلاب اسلامی  به شخصیت ها و رجالیون تاریخ ایران کاری است بسیار پسندیده و مکتبی ، و خوب به نظر می رسد که هر کارگردان و یا نویسنده ای که بتواند بیشترین الفاظ رکیک و توهین آمیز را در دیالوگ فیلم هایش بگنجاند  میان بری است برای گرفتن مجوز از ارشاد برای فیلم . ( خصوصأ به فیلم های تاریخی دهه های پیش از انقلاب اسلامی در ایران ) .

از طرفی من مطالب متعددی را خواندم در مورد آقای خسرو معتضد ، تاریخ دان معاصر و به عبارتی مغلطه کار جمهوری اسلامی که چگونه بارها با الفظ مختلف هویت ایل بختیاری را به چالش کشیده است که به نظر می رسد آقای کمال تبریزی هم در مورد اطلاعات و توصیه های تاریخی در مورد ساخت این سریال به اطلاعات و جهان بینی آقای خسرو معتضد بسنده نموده و از این رو است که چنین تنشی بوجود آمده است .

در زمان مشروطه و مخالفت‌های محمدعلي شاه با آن در نهايت سبب گرديد به دستور وی مجلس به توپ بسته ، ويران و منحل گردد. بسياری از مشروطه خواهان دستگير،زندانی و تبعيد شدند،تعدادی نيز به قتل رسیدند . از اين زمان تا فتح تهران به وسيله مشروطه خواهان در تاريخ کشور ما به دوران« استبداد صغير» شهرت يافته است. بازگشت استبداد،تعطيلی مجلس و سرکوب مشروطه خواهان ، بيداري عمومي را به دنبال داشت. علماء،روشنفكران و طبقات مختلف مردم ايران آشكارا و بطور گسترده از مشروطه اعلام حمايت و پشتيباني نمودند و سر آغازي گرديد تا آزاديخواهان و مشروطه طلبان قصد عزيمت به تهران و سرنگوني محمدعلي شاه را بگيرند. ولی در نهایت با کانون های مبارزه و آزادیخواهی که در شهر اصفهان بوجود آمد که بیشتر مورد ظلم محمد علی شاه قرار گرفته بودند و با حمایت دلیران بختیاری این رخداد تاریخی بوقوع پیوست .

البته در زمان رضاشاه, با هدف نشان دادن سیاست تمرکزگرایی و سرکوب و خلع سلاح ایلات و عشایر، عملیاتی انجام شد و برای این منظور از نبرد علیمردان خان بختیاری, یکی از خان‌های بختیاری یاد می‌شود که در سن 17سالگی, همراه نیروهای بختیاری در فتح تهران حضور داشت و سردار اسعد بختیاری دایی او بود .علیمردان خان پس از تکاپوهایی در منطقه بختیاری, سرانجام در سال 1312در نبرد نهایی با نیروهای رضاخان در محل سفید دشت به همراه گروهی دیگر از مردان بختیاری دستگیر و در سال 1313 اعدام می‌شود .

ملکه بختیاری ایران- ملکه ای که تا به امروز در قلب بسیاری جای دارد

shah

گرچه در دوره رضا شاه روابط تیره و تاری بین حکومت مرکزی و بختیاری ها بود ولی پس از ازدواج باشکوه » پرنسس ثریا اسفندیاری ( پهلوی)  با محمد رضا شاه پهلوی روابط قوم بختیاری به مرور با حکومت مرمت شد و این ازدواج از نقطه نظر سیاسی بسیار حائز اهمیت بود .

 

مروری بر ریشه و منشاء ایل بختیاری

ديدگاه اول، منشأ پيدايش بختياري‏ها را در دوران ورود يونانيان به همراه اسکندر مقدوني و در پي فروپاشي قدرت هخامنشيان جست‏وجو مي‏کند. طبق اين نظريه، به دنبال تهاجم و لشکرکشی اسکندر مقدونی به قلمرو هخامنشيان و مرگ او و در نتيجه، پراکندگي سپاهيان اسکندر، گروهي از آنها اراضي محل سکونت فعلي بختياري‏ها را به جهت خوبي آب و هوا برای اسکان انتخاب کردند و به مرور زمان در برخورد با مردمان و سکنه بومي ايران چنين بدانها گفته مي‏شد که «شما در فتح ايران هنري نکرديد، بلکه بخت يار شما بود» و از آن پس، بختياري نام گرفتند. وجه اساسي طرح اين نظريه، شباهت زياد رقص بختياري‏ها با رقص يونانيان عنوان شده است.

ديدگاه دوم، بختياری‏ها را دارای ريشه ايراني مربوط به دوران‏های قبل از اسلام مي‏داند. علی‏قلی بختياری معروف به سردار اسعد دوم، در کتاب خود موسوم به تاريخ بختياری می نويسد 

بعد از تتبع از کتب تاريخ، اين ايل جليل نسبشان به ملوک بويه که ساسانی الاصلند، مي‏رسد و سرسلسله ايشان، عزالدوله بختيار است؛ زيرا قبل از عزالدوله بختيار نامي در کتب نيست. ممکن است در قدرت و سلطنت آل‏بويه جماعتی از کسان ايشان که در ايران پراکنده شده‏اند، شعبه‏ای از ايشان به اسم بختيار معروف شده باشند.

گارثويت ــ نويسنده آمريکايیــ مي‏نويسد:

دو تن از تاريخ ‏نويسان بختياری معتقدند که تشابه گويش‏هی کردی و بختياری و رابطه نزديک آنها با زبان فارسي، مؤيد آن است که بختياری‏ها مدت‏هاي طولاني است که در اين سرزمين سکني گزيده‏اند. آن دو براي اثبات نظريه خود لباس بختياري‏ها را با تنپوش مجسمه‏هايیکه از دوران هخامنشی و ساسانی بر روی صخره‏ها کنده شده و به جای مانده است، مقايسه مي‏کنند.

ديدگاه سوم، که قوی‏ترين احتمال بوده و در ضمن، دارای قابليت استناد و استدلال بيشتری نيز هست، از سوي کساني ارائه شده که معتقدند بختياری‏ها از منطقه شامات (سوريه کنوني) به ايران مهاجرت کرده‏اند. طبق اين ديدگاه، کتاب شرفنامه بدليسی اولين کتابی است که از بختياری‏ها نام برده و درباره آنها چنين نوشته است:

 

طوايف کردی که با چهارصد خانوار، در قرن ششم هجری قمری به [ اين] سرزمين بزرگ مهاجرت کردند، توسط يکی از رؤسای خود ــ ابوالحسن فَضلَوی ــ سلسله اتابکان فَضْلَويه را تشکيل دادند و برای عمران و آبادی سرزمين لر بزرگ، طوايف ساکن شامات را که به هزار اسب موسوم بودند، به سرزمين خود فراخواندند و متعاقب آن، طوايف بسياری از جبل‏السماق سوريه به آنها پيوستند که نام يکی از اين طوايف، بختياری بوده است.

 

در خاتمه از تمامی ایران دوستان و وطن پرستان غیور بختیاری ، لر ، بلوچ ، عرب زبان ، آذری ها ، گیلکی ها و کردها و دیگر اقوام ایران خالصانه می خواهم که در یک صف و در کنار هم به جنگ دشمن اصلی مان برویم برای آزاد سازی کشور عزیزمان ایران و این فرصت را به دشمنان قسم خورده ایران ( بیت رهبری و تمامی ایادی شان ) ندهیم که  با کاشتن تخم نفاق در بین ما بر کشور ما بیش از این جکومت نموده و نه تنها ثروت های ملی مان را به یغما ببرنند بلکه فرهنگ و شرف ملی مان را نیز لکه دار کنند و دست آخر ایران را به آستانه تجزیه و تباهی بکشانند . 

 

با سپاس از توجه شما به این مطلب

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s

این سایت برای کاهش هرزنامه‌ها از ضدهرزنامه استفاده می‌کند. در مورد نحوه پردازش داده‌های دیدگاه خود بیشتر بدانید.