يوکيا آمانو، مدیرکل آژانس بينالمللی انرژی اتمی، توافق شش ماهه ايران با قدرتهای جهانی را » يک گام مهم رو به جلو برای دستيابی به راه حلی جامع» با هدف پايان دادن به بحران هستهای ميان جمهوری اسلامی و جامعه جهانی توصيف کرد.
به گزارش رويترز، آمانو روز جمعه در وين، در عين حال که نسبت به آينده اين موضوع ابراز خوشبينی کرد گفت : هنوز راهی طولانی در پيش است.
تهران در توافقی با گروه ۱+۵ شامل نمايندگان آمريکا، بريتانيا، فرانسه، چين، روسيه و آلمان در ماه نوامبر ۲۰۱۳ قبول کرد تا سطح غنیسازی اورانيوم خود را تا پنج درصد کاهش دهد، ذخاير اورانيوم خود را که تا حدود ۲۰ درصد غنی کرده بود، اکسيد يا رقيق کند و از تزريق سوخت هستهای به رآکتور آب سنگين اراک نيز خودداری کند.
در مقابل، قدرتهای جهانی نيز متعهد شدند که در همين مدت بيش از چهار ميليارد دلار از پول فروش نفت ايران که بر اثر تحريمهای جهانی در بانکهای بينالمللی بلوکه شده بود را آزاد کرده و تحريمهای بيشتری نيز عليه تهران تصويب و اجرا نکنند.
گفتوگوها ميان ايران و قدرتهای جهانی در ماههای آينده ادامه خواهد داشت تا به راه حلی نهايی و جامع برای پايان دادن به اين بحران منجر شود.
بر اساس توافق جمهوری اسلامی با گروه ۱+۵ و قوانين جهانی، آژانس بينالمللی انرژی اتمی مسئول بازرسی و اطمينانيابی از منحرف نشدن برنامه اتمی ايران به سوی ساخت تسليحات هستهای است.
از سوئی مدیرکل آژانس بينالمللی انرژی اتمی خواستار اختصاص بودجهای بيشتر به اين نهاد برای انجام بازرسی از تاسيسات و برنامه اتمی ايران شد.!!
آمانو گفته است که آژانس برای انجام بازرسی و راستیآزمايی برنامه هستهای تهران، نياز به افزايش دو برابری بازرسان و بودجه خود دارد.