فرداشب تمامی نگاهها به شهر باهیا برزیل است. در حالی که قرعهکشی تیمهای جهانی در برزیل جمعهشب ساعت13 به وقت محلی (19:30 به وقت تهران) انجام میشود از همین حالا تب برگزاری این رویداد مهم فوتبال همهجا را فراگرفته است. این در حالی است که قطعا یکی از هیجانانگیزترین لحظات این تورنمنت در اواسط راه، قرعهکشی تیمهای حاضر در این تورنمنت و روشنشدن تکلیف تیمها برای رویارویی با حریفانشان است، آنهم زمانی که بدانیم جامجهانی پیشرو در قارهای برگزار میشود که تاکنون هیچتیم اروپاییای نتوانسته در آنجا بهعنوان قهرمانی جهان دست پیدا کند. نکته جالب این قرعهکشی این است که برای اولینبار گزارش رادیویی برای افراد نابینا و ناشنوا هم انجام خواهد شد.
اما پیش از این فدراسیون بینالمللی فوتبال، فیفا اعلام کرده بود که تنها ردهبندی ماه اکتبر بهعنوان ملاک فیفا برای انتخاب سرگروههای جامجهانی خواهد بود. این به آن معنا بود که کشورهای قدرتمندی چون هلند، فرانسه، انگلیس و ایتالیا جایی در بین سرگروههای جامجهانی ندارند و به همین خاطر احتمال اینکه در جامجهانی شاهد چند گروه مرگ یا برعکس چند گروه آسان باشیم وجود دارد. تمام این حرف و حدیثها و گمانهزنیها روز جمعه به پایان میرسد. بههرحال هشت تیم برزیل (میزبان)- اسپانیا- اروگوئه – بلژیک- سوییس- آلمان- آرژانتین و کلمبیا سرگروههای جامجهانی هستند.
در این میان فیفا سهشنبهشب سیدبندی 32تیم راهیافته به جامجهانی 2014 را اعلام کرد که بر اساس آن تیم ایران در گلدان سوم قرار گرفته است. در این سیدبندی بهجز گلدان نخست که شامل هشتتیمی است که در صدر گروههای A تا H قرار خواهند گرفت، تیمها در بقیه گلدانها بر اساس معیارهای جغرافیایی تقسیمبندی شدهاند. بر اساس اعلام فیفا، تیمهای راهیافته به جامجهانی 2014برزیل به شرح زیر در چهار گلدان سیدبندی شدهاند.
گلدان یک: آرژانتین، برزیل، بلژیک، کلمبیا، آلمان، اسپانیا، سوییس، اروگوئه
گلدان دو: الجزایر، کامرون، شیلی، ساحلعاج، اکوادور، غنا، نیجریه
گلدان سه: استرالیا، کاستاریکا، هندوراس، ایران، ژاپن، کرهجنوبی، مکزیک، آمریکا
گلدان چهار: بوسنیوهرزگوین، کرواسی، انگلیس، فرانسه، یونان، ایتالیا، هلند، پرتغال، روسیه
یکی از شروط اصلی این است که تنها نباید بیش از یک تیم از آمریکایلاتین در هر گروه قرار بگیرد. یکی از نکات جالب این گلدانها این است که در سید چهارم، 9تیم قرار داده شده و در دو سید دیگر، شاهد حضور هشت تیم هستیم. بهاینترتیب فیفا بر تردیدهایش برای قراردادن بوسنیوهرزگوین در یک سید دیگر غلبه کرد و حالا قرار است که یکی از تیمهای حاضر در سید چهار که مربوط به تیمهای اروپایی است به سید دو منتقل شود. هرچند که «ژروم والک» یکی از مدیران ارشد فیفا اعلام کرده که بهطور قطع نمیتوان شاهد قرارگرفتن سهتیم اروپایی در یک گروه بود و اگر این اتفاق بیفتد، تیم سوم، قطعا در یکی از گروههایی که سرگروهش از آمریکایلاتین است قرار خواهد گرفت. ترکیب سیدها نشان میدهد که ممکن است یک گروه مرگ از برزیل، آمریکا، فرانسه و پرتغال تشکیل شود. دیگر قرعه جالب میتواند شامل اسپانیا، ژاپن (قهرمان آسیا)، نیجریه (قهرمان آفریقا) و هلند (نایبقهرمان جامجهانی 2010) باشد.
از سوی دیگر ممکن است سوییس، هندوراس، الجزایر و بوسنی در یک گروه قرار بگیرند و به قول معروف گروه زندگی را تشکیل دهند؛ گروهی که بیتردید همه اعضایش دوست دارند در چنین گروهی باشند. با اینهمه فیفا اعلام کرده که پیش از قرعهکشی اصلی در روزجمعه، یک قرعهکشی دیگر انجام خواهد شد تا یکی از 9 تیم اروپایی در گلدان چهارم در برابر یکی از تیمهای سید چهارم آمریکایجنوبی یعنی برزیل، اروگوئه، کلمبیا یا آرژانتین قرار بگیرد. به همین منظور یک گلدان موقت به نام گلدان X در نظر گرفته خواهد شد که شامل تیمهای فوقالذکر خواهد بود و این سهتیم که برابر تیمهای اروپایی در گلدان دوم قرار نگرفتهاند، به قرعهکشی اصلی بازخواهند گشت. ظاهرا این تغییرات بهدلیل حفظ تعادل جغرافیایی بین گروهها صورت گرفته است.
اما فیفا با اعلام اینکه پاداش تیمها برای حضور در جامجهانی برزیل 30 درصد نسبت به جامجهانی آفریقایجنوبی افزایش داشته است، میزان پاداش تیم قهرمان را 40میلیوندلار اعلام کرد. این در حالی است که پاداش تیمها در جامجهانی 2014 برزیل به 560میلیوندلار رسیده که نسبت به جامجهانی قبلی 140میلیوندلار افزایش یافته است. فیفا برای بازیهای جامجهانی 2010 آفریقایجنوبی 420میلیوندلار پاداش تعیین کرده بود. همچنین 70میلیوندلار نیز به باشگاههایی که بازیکنان خود را به جامجهانی بفرستند پرداخت خواهد شد. پاداش تیمهای حاضر در جامجهانی 2010 آفریقایجنوبی 60درصد از جامجهانی آلمان بیشتر بود.
از سوی دیگر سپ بلاتر سهشنبهشب همزمان با اعلام سیدبندی جامجهانی در مورد نگرانیهای موجود در زمینه آمادهشدن ورزشگاههای برزیل در موعد مقرر جامجهانی اظهار امیدواری کرد «کمی تاخیر برای افتتاح ورزشگاههای جامجهانی 2014 وجود داشته است، اما اینها مساله جدیای نیست. باز هم تاکید میکنم که ورزشگاهها بهموقع برای بازی افتتاحیه آماده خواهد شد.» این در حالی است که در این نشست برزیل اعلام کرد ششورزشگاه میزبان جامجهانی تا ژانویه 2014 آماده بهرهبرداری میشود و کار ورزشگاههای مانائوس، پورتوآلگره و ناتال هم به پایان رسیده است. ورزشگاه شهر کوریتیبا حداکثر تا ماه مارس آماده میشود.