دوریس لسینگ نویسنده معروف ایرانی – انگلیسی درگذشت

برگی از تاریخ

doriss

 «دور یس لِسینگ» نویسنده بنام انگلیسی و برنده جایزه نوبل که در ایران به دنیا آمده بود روز 17 نوامبر 2013  در سن 94 سالگی در لندن چشم از جهان فروبست .

عادت شده بود که از سال 1950 با هر کتابی که از بانو دوریس (دورس) لسینگ Doris Lessing منتشر می شد نشريات ایران بنویسند و تیتر بزنند که نویسنده انگلیسی متولد ایران (که طبق اصول تابعیت، می تواند ایرانی هم خوانده شود) چنین کتابی نوشت و سپس شرح کتاب و زندگی نامه دوریس (دورس) را تکرار کنند.

«دورس لسينگ» نویسنده بنام 22 اكتبر 1919 از والدين انگليسی درشهر کرمانشاه (ايران) به دنيا آمد. پدرش ـ آلفرد تايلِر ـ كارمند شعبه بانك انگليسی معروف به بانک شاهنشاهی در کرمانشاه و مادرش ـ امیلیEmily Maude Tayler ـ يك نِرس بيمارستان ميسيون مذهبی بود. این دو در اروپا ازدواج کرده بودند. آلفرد یک کاپیتان انگلیسی در جریان جنگ جهانی اول بود که مجروح شده بود و ضمن درمان و بستری بودن با امیلی نِرس بیمارستان آشنا شده و ازدواج کرده بود. امیلی و آلفرد نام دورس را هنگام تولد » می » گذارده بودند.

«دورس» جمعا 38 کتاب داستان، نمایشنامه، سفرنامه، بیوگرافی و اُپرا و دهها داستان کوتاه نوشت و برنده جایزه نوبل سال 2007 در ادبیات شد. معروف ترین کتاب های او عبارتند از: علف هایی که آواز می خوانند، یادداشت های طلایی، شیرین ترین رُویا، خاطرات بازماندگان، شهر چهارـ دروازه، فرزند پنجم، تروریست خوب، امیلی و آلفرد (درباره مادر و پدرش)، بچه هاي خشونت، همسايه خوب، درباره جهنم، زير پوست من و …. وی برنده 17 جایزه ادبی شد.

doris-lessing-580

     اين خانواده در سال 1925 وقتی دخترشان تنها شش سال داشت به امید ساختن زندگی بهتر ایران را ترک و بدنبال رویای یزرگ خود که داشتن مزرعه بزرگ کشاورزی بود راهی رودزيای جنوبی (زيمباوه امروز) كه از مستعمرات انگلستان در آفريقا بود، شدند ولی در آنجا ورشكست شدند.

     مادر «دورس» كه زنی متعصب و مذهبی بود دخترش را پس از اتمام دبستان به مدرسه ای كه زنان مسيحی تارك دنيا آن را اداره می كردند سپرد كه در آنجا همه اش از بهشت و دوزخ سخن می گفتند. چون حوصله دورس از اين مدرسه سر رفت، مادرش اورا در شهر سالزبوری (امروز: حراره) به يك دبيرستان دختران شبانه روزی كه مرد به آنجا راه نداشت سپرد كه دورس از آنجا فرار كرد و در خانه ای خدمتكار شد. وی بعدا به كمونيست ها پيوست، به آفريقای جنوبی رفت و ازدواج كرد. اما، پس از مدتی چون دولت افريقای جنوبی اورا كه محرّك سياهپوستان بود زيان آور تشخيص داد اخراج كرد. دورس به جای بازگشت به رودزيای جنوبی به لندن رفت و پس از تكميل معلومات خود در ادبيات، به نوشتن داستان و خاطرات پرداخت. زمينه همه داستانهای دورس از تجربه خودش مايه گرفته اند كه در جهان انگليسی زبان خواننده فراوان دارند و وی را برنده جوائز متعدد از جمله جایزه نوبل و دكترای افتخاری هاروارد كرده اند.

doriss3

تصویری از Doris Lessing موقع دریافت جایزه نوبل ادبیات 

doriss2

آخرین تصاویر دورس لسینگ جلوی درب منزل مسکونی اش در لندن با حضور خبرنگاران رسانه ها

   دورس 17 نوامبر 2013 در 94 سالگی در لندن درگذشت. 

2 پاسخ به “دوریس لسینگ نویسنده معروف ایرانی – انگلیسی درگذشت

  1. لسینگ، که زادهٔ کرمانشاه است، در سال ۲۰۰۷ در مصاحبه با نشریه اسپانیایی ال پائیس، از دولت وقت ایران اظهار تنفر کرد[۵][۶][۷]:

    ایرانی – انگلیسی چه معنا دارد؟ نظر لسینگ را در مورد ایران بخوانید:

    از ایران متنفرم. از دولت ایران متنفرم. دولت خبیث و بی‌رحمی‌است. ببینید بر سر رئیس جمهورشان در نیویورک چه آمد. در دانشگاه کلمبیا او را خبیث و بی رحم خطاب کردند. چه عالی! بیشتر ار اینها حقش بود. اما هیچکس به او انتقاد نمی کند، به خاطر نفت است. به همین دلیل دولت معرکه بریتانیا مجیز ایران را می گوید: به‌خاطر نفت.

    لایک

    • دوست گرامی این فقط بانو لسینگ نبود و نیست که دولت وقت جمهوری اسلامی را مورد نکوهش و ملامت قرار می دهد – تمام دنیا از این دولت انتقاد می کنند و ایشون هم در جامعه ای آزاد زندگی می کرد و حق داشت که نظرش را عنوان کند – در ثانی پس اگر ایرانیان هم از این دولت اسلامی انتقاد کنند باید حق ایرانی بودنشان را زا آنها گرفت؟؟؟ این بانو در ایران متولد و تا شش سالگی در ایران زندگی کرده و هر کاری هم که بکند نمی توان حق او را از اینکه متولد ایران است از او گرفت – با سپاس فراوان

      لایک

با سپاس از توجه شما به این مطلب

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s

این سایت برای کاهش هرزنامه‌ها از ضدهرزنامه استفاده می‌کند. در مورد نحوه پردازش داده‌های دیدگاه خود بیشتر بدانید.