چهارم آبان زادروز فرخنده شاهنشاه آریامهر خجسته باد

c8d6b0df148c47bdd8066125b1cf0f6d

در روز فرخنده تولد بزرگ مرد تاریخ ایران ، شاهنشاه آریامهر مروری داریم اجمالی  بر زندگی ایشان . و زادروز ایشان را به محضر ملت ایران و خاندان پهلوی ، و شاهزاده رضا پهلوی و شهبانو فرح پهلوی و پرنسس فرحناز پهلوی تبریک و تهنیت عرض می کنیم . یادشان گرامی باد .

محمدرضا پهلوی (۴ آبان ۱۲۹۸ خورشیدی در تهران – ۵ مرداد ۱۳۵۹ خورشیدی در قاهره) معروف به محمدرضا شاه پهلوی، ملقب به «آریامهر»، دومین شاه سلسلهٔ پهلوی و واپسین پادشاه ایران (از ۱۳۲۰ خورشیدی تا ۱۳۵۷ خورشیدی) بود. وی حاصل ازدواج رضاشاه و تاج‌الملوک آیرملو بود.

در شش سالگی پدرشان رضا شاه کبیر، به پادشاهی رسیدند  و ایشان  ولیعهد ایران شدند . تحصیلات مقدماتی را در تهران و تحصیلات متوسطه را در سوئیس به اتمام رسانیده  و در بازگشت به ایران با درجه ستوان دوم از دانشکده افسری فارغ‌التحصیل شدند. در جنگ جهانی دوم و هم‌زمان با اشغال ایران در ۲۲ سالگی به پادشاهی رسیده و از ۲۵ شهریور ۱۳۲۰ تا انقلاب ایران، ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ بر ایران پادشاهی کردند . در آغاز حکومت به دلیل اشغال ایران قدرت کمی داشتند، ولی با پایان اشغال ایران و خروج نیروهای خارجی از کشور،  با سیاست نخست وزیر وقت، قوام السلطنه به حکومت خودمختار در آذربایجان و کردستان خاتمه داده. هم‌چنین  با انقلاب سفید زمین‌های بسیاری را در میان رعایا تقسیم کردند  . در تمام دوران حکومت تنها تلاش ایشان برای سرفرازی و پیشرفت ایران و مطرح شدن ایران در عرصه های بین المللی بود . 

شاهنشاه سه بار در طول زندگی ازدواح نموده و صاحب پنج فرزند بودند.

از ابتدا کسانی بودند در میان روحانیون که با خاندان پهلوی مخالف بودند و تحولات فرهنگی و اجتماعی ایران را در دوران حکومت پهلوی بر خلاف موازین اسلامی می دانستند، خصوصأ حضور زنان ایران در عرصه های فرهنگی و اجتماعی یکی از عمده مخالفت های روحانیون بود . زنان در دوران باشکوه پهلوی حقوقی برابر با مردان داشته و هر ساله شرایط حضور آنان در اجتماع پررنگ تر می شد . شاهنشاه مورد ترور قرار گرفتند که البته تروری نافرجام بود .

با تشکیل مجلس سنا  شاهنشاه بر قدرت و اقتدار ایران و حکومت افزوند.  در دوران پادشاهی ایشان ، صنعت نفت ایران در زمان محمد مصدق ملی شد.

شاهنشاه  به توسعه اقتصادی کشور و آبادانی و افرایش قدرت نظامی کشور علاقه داشتند ، به دلیل تجربه تلخ اشغال ایران به دفعات  قدرت نظامی یکی از اولویت ها بود چرا که کشور ما در زمان قاجار و حتی در زمان زمامداری رضا شاه کشور به دلیل نداشتن نیروی نظامی قوی همیشه مورد تاخت و تاز روسیه از شمال و انگلیس از جنوب قرارگرفته بودیم به همین دلیل  بخش عمده ای  از درآمد نفتی کشور را صرف بازسازی ارتش ایران نموده و در دوران حکومت ایشان ایران به بزرگترین قدرت نظامی در منطقه بدل شد . او تحت عنوان انقلاب سفید و با هدف رسمی قرار گرفتن ایران در بین مدرن‌ترین کشورهای جهان تا پایان قرن بیستم مجموعه‌ای از اصلاحات اقتصادی-اجتماعی مانند اصلاحات ارضی را آغاز نمود. در دهه چهل و اوایل دهه پنجاه شمسی، ایران رشد اقتصادی سریعی را شاهد بود.

شوربختانه  ایشان  در تاریخ ۲۶ دی ۱۳۵۷ و در پی اعتراض‌های گسترش‌یافته مخالفان به تحریک روح‌الله خمینی، ایران را برای همیشه ترک کرد. لازم به یادآوری است که با توجه به اینکه ما در زمان حکومت پهلوی بزرگترین و مقتدرترین ارتش را داشتیم ، پس از یک مقاومت کوتاه توسط ارتش ایشان شاپور بختیار را به نخست وزیری برگزیده و با امید اینکه مردم ایران بتوانند با تغییر دولت کمی منطقی تر با مسائل و تغییرات کنار بیایند ایران را ترک کردند . ولی با خروج ایشان از ایران   میدان برای آمدن خمینی به ایران باز شد .

  محمد رضا شاه پهلوی از تاریخ ۱۷ سپتامبر ۱۹۴۱ که در مجلس شورای ملی سوگند پادشاهی یاد کرد, و تا روز ۱۶ ژانویه ۱۹۷۹ که با چشمانی پر از اشک ایران را برای همیشه ترک نمود, و تا روز اول آوریل ۱۹۷۹ که حکومت ایران از «مشروطه پادشاهی» به «جمهوری اسلامی» تغییر داده شد, بمدت ۳۸ سال پادشاه ایران بود.

 

شاهنشاه آریامهر در وصیتنامه خود که آخرین مکتوب رسمی او تلقی میشود ایچنین دار فانی را وداع میگوید:

 

«….من در این دقایق واپسین, شیرینی خاطرات افق ایران عزیز را که به آن عشق میورزم, در مقابل تلخی زهرآگین مرضی جانسوز قرار داده ام. خاطره شالیزارهای کرانه‌های دریای خزر و مرغزارهای دیلم, خاطره قله‌های پر برف سبلان و سهند آذربایجان, خاطره کوهستانهای سبز و خرم زاگرس کردستان و هامون‌های عریان بلوچستان, خاطره اروند روز خوزستان و هیرمند سیستان, خاطره دشت ارژن فارس, خاطره حاشیه‌های کویر سوزان خراسان و کرمان, خاطره شهرکها و دهستانهای ساحلی خلیج فارس, خاطره کوچ عشایر دلیر و فداکار, و بطور کلی با اندیشه همه گوشه و کنار آن سرزمینمقدس و مردم پرتلاش و پرتوان آن, چشم از جهان فروبستم…»

محمد رضا شاه پهلوی بهنگام مرگ تنها ۶۱ سال داشتند.

روحشان  شاد نامشان  جاویدان و یادشان  گرامی باد . 

شاه3

شاه5

شاه7

شاه9

برچسب‌ها:

با سپاس از توجه شما به این مطلب

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s

این سایت برای کاهش هرزنامه‌ها از ضدهرزنامه استفاده می‌کند. در مورد نحوه پردازش داده‌های دیدگاه خود بیشتر بدانید.