گورستان خالد نبی واقع در تپه سبز شمال شرق ايران، همچنین مشهوربا عنوان شناخته شده «دره های تناسلی»، واقع در نود کیلومتری از شهر گنبد کابوس ، با توجه به مطالعات باستان شناسی انجام شده، مجسمه های قدیمی قدمتی حدود 1000 سال، . برخی 500 ساله دارند یعنی قدمتشان به اوایل و حتی اواسط ظهور اسلام در این مناطق است.فقط یکی از جدید ترین آنها 70ساله تخمین زده می شود.
روایت های متعددی در مورد این قبرستان است برخی از تاریخ دانان بر این باورند که در این مناطق اقوامی زندگی می کرده اند که به نوعی بودائی بودند و به خدای شهوت معتقد بودند و برای همین این مناره های را ساخته اند . اما برخی از مردم بومی منطقه داستان افسانه ای را که در مورد این سنگ ها از پدران خود شنیده و سینه به سینه نقل شده را اینچنین تعریف می کنند که : خالد بن نبی پیامبری بوده که به نام خالدبن صنعان معروف بوده و در راه این دشت های پهناور مورد حمله حیواناتی به شکل پرنده قرار می گیرد و برای نجات از خدا می خواهد که او را به شکل سنگ در آورد تا از شر در امان بماند و پس از آنکه خالبن صنعان میمرد در کنار همان سنگ ها برایش آرامگاهی میسازند.
و گروهی دیگر نیز معتقد هستند که سنگ قبرهائی که مناره ای بزرگ چون آلت تناسلی مرد دارد در آنجا مرد در گور خفته و بر سر مزارهائی که مجسمه ای به شکل استوانه ای با دو دایره در هر طرف می باشد سمبل بدن زن بوده و در آنجا یک زن به خاک سپرده شده است .
در این قبرستان در سال 2010 بیش از ششصد عدد از این استوانه های تناسلی شکل وجود داشت که اکنون نیمی از آنها دزدیده شده و شما می توانید به راحتی گودال هائی که پس از بردن استوانه ها خالی مانده را مشاهده کنید . گرچه این قسمت جزو سایت میراث ملی اعلام شده است ولی مقامات، هیچ علاقه ای به توسعه یا حفظ این سایت تاریخی نشان نمی دهند. تنها چیزی که شما می توانید ببینید یک کیوسک نگهبانی و فروش بلیط ورودی به محوطه است که تنها در فصل های گردشگری کسی در آنجا وجود دارد و در فصول دیگر نه حفاظی نه دیواری و یا نگهبانی هست که از منطقه حفاظت کند .
میزان گردشگران در سال های اخیر به این منطقه بسیار زیاد شده است و برخی از این افراد گردشگر به قوانین محلی بی اعتنا بوده و مزاحمت هائی برای بومیان ببار میاورند و باور اینکه بومیان این منطقه هستند که برای دور کردن گردشگران از منطقه این سنگ ها را از قبرها کنده و پنهان می کنند به امید اینکه دیگر چیزی برای دیدن گردشگران نباشد تا به منطقه بیایند دور از ذهن نیست .
غافل از اینکه مناطق تاریخی چون این قبرستان باعث رونق اقتصادی در منطقه شده است و هتل ها و رستوران ها و مراکز خرید بسیاری در منطقه احداث شده و در آمد زائی برای منطقه دارد .
ما از مسئولین سازمان میراث فرهنگی مجدانه می خواهیم که در حفظ این منطقه و یافتن ستون های سنگی گمشده نهایت تلاش خود را کرده و از این منطقه و دیگر مناطق تاریخی در ایران حفظ و نگهداری نمایند .