نوزدهمین دوره جشنواره فیلم لس آنجلس روز پنجشنبه ۱۳ ماه ژوئن با تازه ترین فیلم پدروآلمادوار به نام «هیجان زده ام» کار خود را آغازکرد.
گزارش از فیروزه خطیبی برای تلویزیون بی بی سی
تماشاگران این جشنواره که امسال هم طیف گسترده ای از ژانرهای مختلف سینمایی را به نمایش می گذارد، یک شب پیش از گشایش آن، با فیلم «مردی از پولاد» به استقبال جشنواره رفتند.
این فیلم ۱۴۳ دقیقه ای و پرخرج با تهیه کنندگی کریستوفر نولان و بازیگری ایمی آدامز، مایکل شانن، کوین کاستنر و راسل کرو، ماجرای تلاش های یک سوپرمن امروزی برای نجات جهان رابا جلوه های ویژه ای به مراتب برتر از «آواتار» به نمایش می گذارد.
امسال هم مثل هر سال بیش از ۲۰۰ فیلم داستانی بلند، فیلم کوتاه، مستند و موزیک ویدیو در محل جشنواره در داون تاون لس آنجلس به نمایش درخواهد آمد.
این جشنواره از سال ۲۰۰۱ به همت بنیاد فیلم های مستقل آمریکا برگزار می شود.
روز دوشنبه ۱۷ ژوئن در یکی از سه ضیافتی که در طول ۱۰ روز برگزاری جشنواره برپا خواهد شد، فیلم تازه رایان کوگلر، ایستگاه فروتویل، درباره قتل نوجوان بیگناهی به دست پلیس شهر برکلی به نمایش گذاشته خواهد شد.
فیلم آمریکایی ایستگاه فروتویل جایزه نگاه ویژه جشنواره کن امسال و جایزه اول جشنواره فیلم ساندنس را برای بازگویی داستان زندگی اسکارگرنت و مرگ نابهنگام او در شب سال نوی ۲۰۰۹ از آن خود ساخت.
در شب ۲۰ ژوئن فیلم درام جنایی «تنها خدا می بخشد» دومین کار مشترک نیکلاس وایندینگ رفین (کارگردان) و رایان گاسلینگ (بازیگر) به نمایش درمی آید که پیش از این در فیلم «درایو» با یکدیگر همکاری داشته اند. ماجراهای این فیلم تازه در تایلند اتفاق می افتد.
در همین شب، فیلم مستند «توده شناور: ماجرای سنگ یکپارچه مایکل هایزر» درباره به نمایش گذاشتن چیدمانی از یک تک سنگ ۳۴ تنی که حرکت آن به سوی محل موزه «لاکما» در لس آنجلس توجه جهانیان را به خود جلب کرد، در محل همین موزه به نمایش درخواهد آمد.
استفانی آلن، مدیر جشنواره فیلم لس آنجلس می گوید:«در جشنواره امسال هرشب یک فیلم تازه و هرگز اکران نشده به نمایش درمی آید. این تنها راهی است که ما با آن بتوانیم در شهر سینمایی مثل لس آنجلس که هر روز یک فیلمساز روی پشت بام های آن فیلم تازه خود را تبلیغ می کند رقابت کنیم. فیلم ها باید برای تماشاگر لس آنجلسی یک تجربه منحصر به فرد باشد تا بتوانیم او را به محل جشنواره بکشانیم.»
در بخش فیلم های تابستانی و بین المللی فستیوال برخی از فیلم های برگزیده جشنواره ساندنس از جمله فیلم درام «زمان حال تماشایی» درباره زوج نوجوانی که غم ها و ترس هایشان را درزمان حال فراموش می کنند به نمایش گذاشته می شود.
فیلم های برجسته امسال
“عمل کشتار “، مستند، تهیه کننده ورنر هرزوگ، کارگردان، جاشوآ آپنهایمر: فیلمی درباره کشتار فعالان سیاسی در اندونزی توسط رهبران سیاسی از زبان خود آنها.
“مادر دوستت دارم” محصول لیتوانی، کارگردان جانیس نوردز، درباره پسربچه ساکسیفون نوازی که به دلیل ساعات طولانی کار مادر کارگرش، زندگی خود را می چرخاند.
“زنان و مسافران”، مستند، به کارگردنی پاتریشیا کوررا و والنشیا مک فیرسون، محصول شیلی، درباره زنان نظافتچی اتاق های هتلی در سانتیاگو.
“هری دین استانتون: نیمه تخیلی”، مستندی درباره بازیگر فیلم های غیرمتعارف سینمای آمریکا هری دین استانتون، زندگی حرفه ای پربار این بازیگر مورد علاقه دیوید لینچ با کارگردانی سوفی هابر
“چهار سگ” فیلم بلند داستانی ، ماجراهای جوانی بی پول و بی آینده با آرزوی هنرپیشه شدن که درگوشه خانه خاله مهماندارش در لس آنجلس زندگی می کند و برای امرار معاش سگ های او را گردش می دهد.
“سیاهان جدید” مستند، کارگردان یوربا ریچن به بررسی نظرات اعضای جامعه سیاهان آمریکا درباره همجنسگرایی می پردازد.
“نیکسون ما” مستند، اسرار مگوی قدرت سیاست بر زندگی مردم برای آنهایی که فکر می کنند همه چیز را درباره ریچارد نیکسون می دانند، با کارگردانی و تهیه کنندگی پنی لین.
این جشنواره روز ۲۳ ژوئن با کمدی «خیلی وقت پیش ترها» با بازیگری استیو کارل، تونی کولت و مایا رودلف به پایان می رسد.
تم جشنواره
استفانی آلن می گوید: “ما هیچ کنترلی در مورد انتخاب موضوع فیلم ها نداریم. برایم خیلی جالب است که می بینم این مسیر فکری مردم و روح زمانه ماست که از طریق سینماگران در جشنواره منعکس می شود.”
اوا دو ورنی که سال گذشته فیلم “وسط ناکجا آباد” او در ضیافت گشایش فستیوال اکران شد، امسال با فیلم تازه خود، “ونوس می جنگد”، به جشنواره بازگشته است. این فیلم درباره مبارزات ونوس ویلیامز، قهرمان تنیس ویمبلدون، برای دریافت حقوق مساوی با مردان تنیس باز است.
دو ورنی گفته است گوناگونی فیلم هایی را که در جشنواره فیلم لس آنجلس به نمایش درمی آید، دوست دارد:«من در اینجا هم فیلم های سینماگران ایرانی را می بینم و هم فیلمسازان اهل تگزاس و سوئد. این فرصتی است برای تماشای برش های مختلف زندگی؛ چیزی که همیشه پیش نمی آید.»
فیلم های ایرانی و خاورمیانه ای
امسال فیلم «انقلاب دزدیده شده من» ساخته ناهید پرشون سروستانی، فیلمساز ایرانی ساکن سوئد در بخش رقابت های فیلم های مستند به نمایش گذاشته خواهد شد.
خانم پرشون که پیش از اینها با دو فیلم «ملکه و من » و « چهار زن و یک مرد» در جشنواره فیلم لس آنجلس حضور شاخصی داشته است، این بار داستان اعدام برادرش و خاطرات دردناک زندگی چند زن زندانی سیاسی در اوایل انقلاب را به تصویر کشیده است.
در بخش فیلم های بین المللی علاوه بر فیلم هایی از چین، ژاپن، کره، روسیه و فرانسه فیلم های برجسته ای ازکشورهای عربی و فارسی زبان خاورمیانه به نمایش گذاشته خواهد شد:
فیلم «سنگ صبور» محصول مشترک افغانستان، فرانسه، آلمان و بریتانیا از روی کتابی به همین نام به قلم عتیق رحیمی و با کارگردانی خود او با حضور دست اندرکاران فیلم در روز آخر جشنواره اکران خواهد شد. گلشیفته فراهانی بازیگر اصلی این فیلم شاعرانه از ژانر درام جنگی است که منتقدان آن را «شکستن سکوتی که بر زنان مسلمان تحمیل شده» خوانده اند.
فیلم «وقتی تو را دیدم» اثر آنه ماری ژاسیر، فیلمساز مطرح فلسطینی، جهان سرشار از امید و فرصت های طلائی سال ۱۹۶۷ را نشان می دهد و در کنار آن زندگی هزاران پناهنده فلسطینی که درکشور اردن در انتظار بازگشت به سرزمین مادری شان زندگی هولناکی را می گذرانند.
فیلم «وجدا» نخستین فیلم محصول عربستان سعودی است که در خود این کشور فیلمبرداری شده و ساخته یک کارگردان زن، حیفا المنصور است. فیلم ماجرای دختربچه ۱۰ ساله ای به نام وادجاست که آرزوی خریدن یک دوچرخه سبز را در سر می پروراند. منتقدان فیلم «وادجا» را یک «گوهرناب» و ساختن چنین فیلمی درعربستان سعودی را یک «معجزه» خوانده اند.
پنل های گفتگو
امسال جشنواره فیلم لس آنجلس بر روی جلسه های گفتگو و جلساتی که توجه تماشاگران را به مسائل جنبی فیلمسازی جلب می کند تمرکز ویژه ای دارد.
دیوید انسن مدیر هنری جشنواره می گوید:«این پنل ها تجربه شرکت در جشنواره را هم برای سینماگر و هم برای تماشاگران فیلم ها غنی تر می سازد. شما از این طریق می توانید با مراحل مختلف فیلمسازی تاحدود زیادی آشنا بشوید.»
در یکی از این جلسات گفتگو، مایا رودلف بازیگر و کمدین درباره نقش های کمدی صحبت می کند و مارک باول، نویسنده فیلمنامه «سی دقیقه نیمه شب» میزبان پنل گفتگویی با شرکت گوستاو گاوراس، فیلمساز سیاسی فرانسوی – یونانی است.
ریکی جی، کارگردان، و شخصیت اسرارآمیز فیلم هایی چون «بوگی نایت» و دیوید ممت، کارگردان و نمایشنامه نویس برنده جایزه پولیتزر هم در جلسه گفتگویی شرکت خواهند داشت و در آن از تجربه های همکاری با یکدیگر سخن خواهند گفت.
در پنلی دیگر تماشاگران علاقمند شاهد گفتگوی دیوید او راسل و اسپایک جونز، فیلمساز غیرمتعارف فیلم هایی چون «جان مالکویچ بودن» خواهند بود. راسل سازنده فیلم برنده اسکار «مشت زن» مهمان ویژه جشنواره امسال است و برنامه جداگانه ای را هم به تنهایی در روز ۱۶ ژوئن اجرا خواهد کرد.
فیلم «آمارکورد» فدریکو فلینی هم به مناسبت چهلمین سال ساختن آن نمایشی در بخش «رترو» جشنواره خواهد داشت.